Blog ImageVeckorna rullar på, för bara några veckor sen fanns det fortfarande en hel del sensommarblommor kvar att plocka i trädgården och buskarna sprakade i vackra höstfärger. När den första snön kom blev jag överraskad, trots att man vet att vädret kan slå om när som helst. En del av fuchsiorna frös bort, men min hängsparris som varit ute ända sen tidigt i våras och som egentligen är en inneväxt klarade kylan bra, kanske för att den hängt lite i skydd under balkongen. I går fick den komma in i förrådet, skulle tro att den inte gillar det alls, men jag gör ett försök att få den att överleva där fram till våren. Tar man in den i stugvärmen blir den fort gul och tappar alla blad, temperaturskillnaden blir för stor….

Blog Image

De sista krukorna med plättar i luften, slideranka, fick också komma inomhus,sparar man dem så blommar de med små vita blommor på senhösten efter några år. De tappar de flesta bladen och ser inte alls ut som om de skulle överleva, men när lysröret varit igång några veckor och dagsljuset återvänder kommer de snabbt med nya små blad.När krukorna tas in hänger jag ut fågelmaten. Oj, vilken fart det är på småfåglarna, de är roliga att se på! Äter snabbt gör de också, de gäller att hålla koll på när det är dags att fylla på frön.

Blog ImageBlog ImageFörr tyckte jag att november var så grå och trist men det är faktiskt många växter som fortfarande har kvar färg, de vintergröna växterna lägger man märke till på ett helt annat sätt nu och barrbuskarna kommer till sin rätt. Bukettapeln har tappat alla löven men de röda bären finns kvar ett tag, i alla fall tills en flock småfåglar har upptäckt dem, då blir de borta fort! Berberisens röda bär är vackra, de passar bra i hop med gröna barr.

Blog Image

Blog Image

Prydnadskål och gräs håller länge i krukorna och perukbusken glödde i orange i flera veckor innan de sista bladen slutligen blåste iväg en stormig natt. Den brokbladiga benveden har jag kvar i min stora låda året om och hittills har den överlevt. Den kan man dra upp rankor ur på våren, se bara till att få med lite rötter, stoppa ner i jorden på ett nytt ställe, på kort tid så har den etablerat sig.
Blog ImageNär vi närmar oss slutet av november är det dags att pryda trädgården med granris och ljusslingor, måste erkänna att jag tjuvstartat lite… redan för en månad sedan blommade mina första amaryllisar, köpte så billiga lökar i Göteborg under kulturveckan, alla kom inte med knoppar, kanske just för att de var så billiga?… de första dörrkransarna är gjorda men jag ser fram emot kvällen på vuxenskolan 21 nov då Malin ska hjälpa oss med kranstillverkning! Blog Image