Så här i sommartid är det roligt att besöka svenska städer, vi är nyss hemkomna efter att ha avverkat Norrköping, Linköping och Södertälje. Trädgårdar var inte huvudsyftet med resan, utan mer att strosa runt och titta på byggnader, äta god mat och umgås med goda vänner. Även om man inte är trädgårdsnörd så är stadsparkerna intressanta och Norrköping bjöd på fina planteringar med formklippt buxbom och pelargoner på stam i långa rader.I Carl Johans park kan man se kaktusplanteringen, något som jag trodde var nytt, men efter att ha läst på visade det sig att den första planteringen visades runt år 1900. Den blev så uppskattad att sedan 1926 är det en årlig tradition. Varje år planteras ca 25 000 kaktusar ut och motiven varierar från år till år, i år uppmärksammas Norrköpings kappsimningsklubb som firar 100 år.I Strömparken kan man dels se vackra planteringar och dels gå längs Lekbäcken som binder samman Östersjön och Motala ström. I Lekbäcken finns en laxtrappa uppbyggd , den är en passage för fiskar och också en plats där de leker, växer upp och gör sig klara för att simma ut i havet. För att ha koll på vad som händer finns en elektronisk räknare som registrerar fiskarna som simmar förbi. Lax, öring och ål finns här.Motala ström som forsar fram är trollbindande, men det finns också väldigt många vackra byggnader att se.
Dagen efter var det dags att besöka Linköping som bjöd på sol, åska och regn. Stadsparken där har många gamla träd och är en riktig oas. I det lilla lusthuset fanns flera kärleksdikter och den gröna andmaten som vattnet runt om bidrog till en romantisk känsla.Lavendeln trivs bra i år och den blå färgen gör sig bra mot formklippta häckar. Vatten gör också en trädgård levande, roligt att se hur man kan leda fram vatten på olika sätt.Innan vi återvände mot Värmland blev det en avstickare till Södertälje som kanske inte är mest känd för sina stadsparker och planteringar, men vi gjorde ett besök i den inte så stora men nyligen omgjorda stadsparken.2012 slog blixten ned i en av de gamla ekarna som stod i parken, stammen bevarades och en idétävling anordnades, motorsågsskulptören Torbjörn Lindgren blev den som fick förtroendet att hitta på något. 2013 invigdes den färdiga skulpturen.Ja, varje stad har sina oaser men vår stadspark här i Arvika är otroligt vacker och jag gillar planteringarna vid Palmviksrondellen!
Ett antal veckor har gått sedan jag och dottern gjorde i ordning en pallkrageodling hemma hos henne (se tidigare blogg), nu har de satt täckbark runt för att underlätta gräsklippningen och det växer så det knakar i lådorna!Just nu är himlen klarblå och det ser ut att bli en härlig dag, det verkar bli en sommar med växlande väder. Som tur är finns det alltid något att hitta på, våra rabarberblad är enorma så sonen och Peter gjorde ett vattenbad åt småfåglarna som vi fick i ordning förra veckan. I förrgår kväll hade vi finbesök!