De senaste dagarnas högsommarvärme gillas av mina rosor, här ovanför Pink Cloud, men värmen gör också att allt blommar över så snabbt. Nu på morgonen har det kommit lite regn men det är fortfarande väldigt torrt. I skogskanten börjar växterna se lidande ut och regnvattnet som jag samlar i tunnor räcker inte till. Växter som gillar sol och torka som tex lavendel och isop har varit fantastiska i år och det är många humlor och fjärilar i trädgården. Trots att vi har kompakt lerjord funkar det bra att ta sticklingar av både lavendel och isop, när jag klipper dem på våren stoppar jag ner små stjälkar i rabatter lite här och där sedan gäller det bara att komma ihåg att vattna dem ofta. Jordförbättring är något man får hålla på med hela tiden, jag blandar i barkmull, kompost och gödsel på våren och sedan får maskarna hjälpa till.Astilbe och stor blodtopp trivs bra i rabatterna på baksidan men clematisen som skulle klänga frodigt i mina järnbågar för en tynande tillvaro. de kanske behöver nåt år på sig för att börja växa. De som jag planterade förra året blommar i alla fall lite, men de som jag köpte i år började växa så bra för att sedan vissna ner. Förhoppningsvis kommer de med ny kraft nästa år. Mina eukalyptusvide har växt enormt, de är så fina med sina blad i skiftande färger. När bladen börjar bli bruna längst ut klipper jag in dem rejält, då blir de snart lika fina igen och klarar av tyngden av snö kombinerat med blåst bättre. Det ser lite avskalat ut de första veckorna men det växer fort ut nya blad. I fågelbadet under gillar småfåglarna att vara. Tänkte att de skulle bli mer skygga när det inte är så många grenar som döljer dem, men fast man sitter aldeles brevid så hoppar de ner och plaskar runt. I går kom en blåmes som kvittrade hela tiden när han doppade sig gång på gång, det är livskvalité att sitta och titta på!Björnbären skulle nog också vilja ha mer regn, förra årets skörd blev inte stor, bären var små och torra. Eftersom vi inte har tillgång till sjövatten vill jag inte hålla på att vattna överallt utan en del växter får leva på svältgränsen under torrperioder.

I förra bloggen skrev jag om laxtrappan i Norrköping, vi besökte Älgå hembygdsgård för någon vecka sen och där bredvid inne i skogen finns också en laxtrappa som är otroligt vacker, dock inte med lax i…alltid kul att upptäcka nya saker i sin hemmiljö…