Så var det dags för årets heldagstur till idyllen Nora där föreningen besökte Lilla Trädgården och Rosengården. Regnet smattrade på bussrutorna när vi närmade oss resmålet så en del av oss började med kaffe och bulle medan de andra gick runt och tittade i butiken med inredning, några trotsade regndropparna och gick direkt ut i handelsträdgården för att kolla in utbudet.
Förutom försäljning av plantor fanns enorma visningsträdgårdar där perenner blommade för fullt. Vilken blomsterprakt! Det var en fröjd för ögat att se så stora grupper av blommor i alla möjliga färger på så stor yta. Jag tror att flera av oss kunde ha gått runt bland odlingarna en hel dag och bara njutit. Det var inte bara praktfulla perenner att titta på utan också många buskar och träd. Vi vandrade runt på slingrande gångar där ögat mötte nya synintryck hela tiden. På ett ställe fanns stolar och bord utställda omgivna av klätterväxter, på ett annat rann en liten bäck fram mellan planteringarna, allt smakfullt uppbyggt när det gäller färg och form och att regndropparna föll emellanåt glömde man nästan bort.Resan fortsatte till Karlskoga där vi stannade till vid Strandkanten, en restaurang vackert belägen nere vid vattnet. En god lunch serverades till hungriga entusiaster och vi fortsatte mätta och belåtna till Jonas på Stolpens Trädgård i Ölme. Även där fanns en visningsträdgård med mycket att se, om än i mindre skala. Flera av oss hade inhandlat växter i Nora, men här fortsatte shoppingen, jag lyckades få med mej en hel del nytt som inte var inplanerat. Förhoppningsvis blir det uppehåll i regnandet här hemma idag så jag kan gräva ner mina nyförvärv. Det blev en lyckad dag för min del, hoppas att alla mina medresenärer kände likadant!
Helgen innan var jag en tur till Göteborg, inte för att titta på trädgårdar, men ett besök i Trädgårdsföreningen var ett måste! Efter att ha intagit en välsmakande lunch i vacker miljö strosade vi runt i de olika delarna av trädgården. Jag tycker lika mycket om de strama anläggningarna med välordnade rabatter och formklippta buskar som de mer vildväxande delarna där blommorna växer vilt om vartannat och där alla vill vara finast och synas mest för att bli pollinerade. I fjärilsrabatterna var det full aktivitet på insekter, en sådan del borde alla ha i sin trädgård!I växthuset fanns många exotiska växter, men den som fångade min uppmärksamhet mest var nog jättenäckrosen Victória cruziána. Den odlas här som ettåring och en planta får cirka 30 blommor under en säsong men det är bara en blomma i taget som blommar. De slår ut på natten, första natten är den vit och andra natten blir den rosatonad. Blommorna är vackra men bladen är otroliga!Det är första gången som jag har gått runt i hela parken, förut har jag bara sett vissa delar. Jag hade inte förstått att det var så stort och att det skulle vara så många olika buskar och träd, vilken härlig oas mitt i storstan, väl värt ett besök!